Alpha Stim Handleiding & FAQ

Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze allemaal!

1. Is dit TENS?
Alpha-Stim® technologie is niet hetzelfde als TENS, net zoals alle medicijnen die wit zijn ook niet hetzelfde zijn. Specifieke chemische ingrediënten maken dat medicijnen van elkaar verschillen. Alpha-Stim® technologie is gebaseerd op een eigen unieke golfvorm die de effectiviteit van de behandeling bepaalt. TENS heeft een beperkte effectiviteit. Daarnaast heeft TENS heeft geen blijvend effect; het werkt alleen tijdens het gebruik zelf. Het grootste probleem bij TENS is echter tolerantie, evenals dat bij medicatie het geval is. De stroom dient steeds hoger gezet te worden, tot uiteindelijk een grens bereikt is en verdere ophoging (op een veilig niveau) niet langer effectief is. Bij Alpha-Stim® technologie is behandeling gedurende een paar minuten, enkele malen per week, soms al voldoende. De resultaten zijn langdurend en nemen toe. Wanneer wordt gekeken naar langdurig gebruik van de bijbehorende elektrodes, is Alpha-Stim® technologie ook minder kostbaar dan TENS. Bij TENS lenen de elektrodes zich namelijk niet voor hergebruik. Alpha-Stim® elektrodes kunnen wel meerdere malen gebruikt worden bij dezelfde persoon.
2. Hoe werkt Alpha-Stim®?
Door middel van een combinatie van Craniale Elektrotherapie Stimulatie (CES) en Microcurrent Elektrotherapie (MET). De Alpha-Stim® M behandelt pijn op het lichaam waarbij gebruik gemaakt wordt van microcurrent elektrotherapie (MET).  De Alpha-Stim® SCS en AID behandelen angst, slapeloosheid en depressie door middel van craniale elektrotherapie stimulatie (CES).
3. Zijn er bijwerkingen?
Bijwerkingen zijn over het algemeen mild en beperkt. De nadelige effecten bij ongeveer 4541 patiënten in verschillende omstandigheden en redelijkerwijs gekoppeld aan het gebruik van CES zijn duizeligheid (6 gevallen, 0,13%), huidirritatie/elektrode-brandwonden (5 gevallen, 0,11%), en hoofdpijn (9 gevallen, 0,20%). Langdurige CES-behandeling bij een hoger dan noodzakelijke stroom kan duizeligheid of misselijkheid veroorzaken, die uren tot dagen kan duren. CES-behandeling onmiddellijk voor het slapen gaan kan, als gevolg van een verhoogde alertheid, slaapproblemen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om CES op zijn minst 3 uur voor het slapen gaan te gebruiken. Paradoxale reacties zoals hyper-opgewonden toestand, verhoogde angst en slaapstoornissen kunnen optreden.
4. Is de Alpha-Stim® veilig?
Alpha-Stim® technologie is sinds de introductie ervan in 1981 door meer dan tien miljoen mensen gebruikt in de Verenigde Staten. De focus heeft sinds die tijd sterk gelegen op wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van het effect en de werking van de Alpha-Stim®. Dit heeft veel klinische studies opgeleverd. Er zijn meer klinische studies voor de Alpha-Stim dan voor een ander soortgelijk apparaat.
5. Waarom weet mijn huisarts hier niet van?
De Alpha-Stim is in Nederland tot nu toe beperkt verkrijgbaar geweest, maar steeds meer behandelaren bieden nu behandeling met de Alpha-Stim aan in hun praktijken.  Wanneer de huisarts de positieve verhalen zal horen verwachten we natuurlijk dat het meer bekendheid zal krijgen.
6. Hoe snel kan ik resultaten verwachten wanneer ik de Alpha-Stim® gebruik voor angst, slaapproblemen, depressie of pijn?
De meeste mensen merken al na één behandeling een verbetering in pijn en angst. Er zijn uitzonderingen, zoals bij fibromyalgie, waarbij het effect enkele weken later pas kan komen. Het duurt vier weken - of langer-  om een significant effect op te merken bij een ernstige depressie. Het effect bij slaapproblemen ligt ergens hier tussenin, zo rond de één a twee weken. De behandeling is cumulatief, wat betekent dat de ene behandeling op de andere voortbouwt om betere en langdurige resultaten te behalen. Over het algemeen geldt; hoe meer klachten u heeft hoe langer het duurt voor u effect bemerkt. Hetzelfde geldt voor medicatie; hoe meer medicijnen u slikt, hoe langer het kan duren voor u resultaat bereikt met de Alpha Stim.
7. Ik heb al 20 jaar last van depressies. Moet ik de Alpha-Stim® nu de rest van mijn leven elke dag gebruiken?
Nee. Wanneer er weer balans in de neurotransmitters is en de depressie verdwenen is hoef je de Alpha-Stim enkel te gebruiken wanneer er aanwijzingen zijn dat de depressie mogelijk terug kan komen, bijvoorbeeld bij bepaalde omstandigheden en/of levensgebeurtenissen. Sommige mensen die de Alpha-Stim gebruikt hebben bij de behandeling voor angst en/of depressie gebruiken het preventief nog twee tot drie keer per week gedurende 20 minuten. Anderen gebruiken de Alpha-Stim alleen wanneer ze zich niet goed voelen.
8. Soms voel ik bij het gebruik van de Alpha-Stim een onprettige prikkende sensatie. Wat moet ik doen?
Zet de stroom lager totdat de sensatie minder onaangenaam is. Vervolg de behandeling op dat niveau.
9. Kan het kwaad de Alpha-Stim® langer dan 20 minuten te gebruiken?
Nee. De Alpha-Stim is veilig en we raden aan om hem zolang te gebruiken zodat je er resultaat uit haalt. Zie ‘Haal het beste uit je Alpha-Stim’ voor verdere informatie.
10. Ik krijg de beste resultaten als ik mijn Alpha-Stim® driemaal per dag een uur gebruik en ‘s nachts wanneer ik naar bed ga. Gebruik ik het te vaak?
Als dat de manier voor jou is om de beste resultaten te krijgen, dan kun je de behandeling op dezelfde manier voortzetten. Houd wel in de gaten dat de procedure waarschijnlijk zal moeten worden aangepast wanneer je blijft verbeteren.
11. Terwijl ik gehoord en gezien heb dat mensen een direct effect merken van de behandeling, voel ik me pas de volgende dag beter en moet de Alpha-Stim® voor langere tijd gebruiken. Ik klaag verder niet omdat het goed helpt bij mijn angst, maar waarom krijg ik geen direct effect?
Het klopt dat de meeste mensen direct een effect merken, maar er zijn tevens gevallen bekend waarin het effect vertraagd optreedt. Het is vaak zo dat wanneer mensen een vertraagd behandeleffect opmerken, zij ook minder goed reageren op voorgeschreven medicatie. In alle gevallen hebben we één gemeenschappelijke factor gevonden. De persoon die een vertraagd effect opmerkt van de Alpha-Stim, heeft dit ook bij verdovingen, zoals bij de tandarts. Waar de één hier binnen enkele minuten profijt van heeft, geldt dit voor andere personen pas na een half uur. Wanneer je een vertraagd effect merkt van verdoving, heb je waarschijnlijk hetzelfde bij de Alpha-Stim. Belangrijk is dan ook dat je de Alpha-Stim langer moet gebruiken. In de gebruiksaanwijzing staat dat de Alpha-Stim® niet later dan drie uur voor het slapen gaan gebruikt moet worden. Een vriendin van mij gebruikt het echter wanneer ze naar bed gaat. Ze zegt dat ze er beter door slaapt. Ook wanneer ze vroeg in de ochtend wakker wordt en weer wil inslapen helpt de Alpha-Stim® haar hierbij. De Alpha-Stim® technologie zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en dat je een mentale focus krijgt. Deze focus kan je wakker houden en dat is de reden dat we het gebruik vlak voor het slapen gaan afraden. Sommige mensen kunnen echter wel goed inslapen. Je kunt het vergelijken met caffeine, sommige mensen kunnen dit vlak voor het slapen gaan drinken, anderen liggen er wakker van. Wanneer de Alpha-Stim® je ‘s nachts niet wakker houdt is het prima om deze voor het slapen gaan te gebruiken.
12. Moet ik de oorelektroden vóór of na het behandelen van mijn pijn gebruiken?
We raden aan de CES-applicatie met de oorelektroden te gebruiken na een behandeling met de sonde of AS-Trode™ met de pijn protocollen. De CES-applicatie is vaak zo effectief dat het de pijn al voor het afronden van de pijnbehandeling laat verminderen. Dit maakt het moeilijk te bepalen of je het juiste gebied aan het behandelen bent.
13. Na behandeling voor mijn rugpijn voel ik me soms stijf. Wat kan ik daar tegen doen?
Je hoeft niets te doen. De stijfheid zal verdwijnen en zal minder hinderlijk zijn dan pijn. Stijfheid geeft echter wel aan dat je moet stoppen met de Alpha-Stim® behandeling voor die dag. De stijfheid zal dan snel verdwijnen.
14. Ik heb gehoord dat het goed is mijn chirurgische littekens te laten behandelen. Hoe doe ik dat?
Een behandeling van littekens is soms nodig om een goed effect van de Alpha-Stim® te krijgen. Littekens fungeren als een elektrische weerstand in je bio-circuit. De Chinezen wisten dit al duizenden jaren geleden en gebruikten het in de acupunctuur als de wet van Moeder-Zoon. Duitse artsen ontdekten het 50 jaar geleden en noemden het Neurale therapie. Om de Alpha-Stim® te gebruiken om je littekens te behandelen plaats je de AS-Trode™ elektroden op elk uiteinde van het litteken en behandel je het op ongeveer 300 microampere op 0.5 Hz voor minstens 10 minuten per litteken, 4 dagen op rij. Je kunt een opwelling van energie voelen na het behandelen van je littekens. Het kan ook je pijn versterken, omdat het afbreken van bio-resistoren je hele lichaam wakker maakt, inclusief je pijn. Het behandelen met de standaard Alpha-Stim® pijn protocollen daarna zal de pijn doen afnemen.
15. Hoe lang blijven de elektroden goed? De mijne plakken niet langer. Kan ik ze op het lichaam vastplakken?
Electromedical Products International, Inc. heeft onderzoek gedaan om de best mogelijke elektroden te maken voor de Alpha-Stim® technologie. De klevende gel op de elektroden is het geleidende medium welke zorgt voor goed contact en een goede distributie van het elektrische signaal naar het lichaam. Er zijn verschillende factoren die de effectiviteit van de gel kunnen verminderen, zoals vocht, zweet, haar op de huid en vuil. Wanneer de gel zijn klevende kracht begint te verliezen is het tijd om nieuwe elektroden te gaan gebruiken. Het vastmaken van de oude elektroden met tape of plakband zal de resultaten verminderen of zelfs negatieve resultaten geven. Gebruik altijd schone elektroden op een droge, schone huid en gebruik alleen AS-Trode™ zilveren elektroden speciaal voor het gebruik met Alpha-Stim®.
16. Kan de Alpha-Stim® technologie gebruikt worden naast medicatie die de arts heeft voorgeschreven? Kan ik mogelijk minder medicatie gebruiken?
Hoewel de Alpha-Stim® technologie veilig en effectief te gebruiken is, moet rekening worden gehouden met het gebruik van CES bij enkele soorten medicatie, zoals medicatie bij een hoge bloeddruk. Omdat de CES ervoor zorgt dat je ontspant, neemt de bloeddruk af. Wanneer de medicatie dit zelfde effect heeft kan de bloeddruk te laag worden. De Alpha-Stim® kan gemakkelijk gereguleerd worden, medicatie echter niet. Wanneer je wilt afbouwen met medicatie is het belangrijk dat je dit doet onder toezicht van een arts. Met veel medicatie kan niet zomaar worden gestopt, maar moet je geleidelijk afbouwen. De Alpha-Stim® kan hierbij helpen en is een veilige en effectieve methode. Betrek bij medicatie echter altijd je arts.
17. Moet ik de viltjes plakken op de al aanwezige viltjes op de nieuwe elektroden?
Nee. Je moet eerst de oude viltjes verwijderen, dan het oppervlak schoonmaken en dan de nieuwe viltjes aanbrengen.
18. Wat veroorzaakt de metalen smaak in mijn mond of de lichtflitsen die ik zie wanneer ik CES gebruikt?
In de nabijheid van de zenuwen die de smaak reguleren of de oogzenuw kan CES deze zenuwen stimuleren waardoor een metalen smaak en/of lichtflitsen ontstaan. Hier hoef je je geen zorgen over te maken en dit komt voor bij veel patienten. Wanneer de stimulatie wordt voortgezet verdwijnen de lichtflitsen. Wanneer de metalen smaak aanwezig blijft helpt het om de mond even met water te spoelen.
19. Kun je elektrodes gebruiken op het hoofd?
Ja. Alpha-Stim® technologie is veilig genoeg om het overal te gebruiken. Tandartsen gebruiken het routinematig, niet alleen als een kalmerend middel, maar ook om pijn te verminderen. Het is natuurlijk aan te raden om voorzichtig te zijn met het gebruik rond de ogen. Het kan zijn dat dit leidt tot het zien van lichtflitsen, doordat de oogzenuw het signaal in licht verandert. Het gebruik rond de mond kan leiden tot een metalen smaak in de mond. Deze smaak gaat weg met een slok water.
20. Kun je de oorclips en de elektrodes tegelijk gebruiken?
Ja, maar we adviseren om het niet te doen. Het is altijd beter om de pijn te evalueren tijdens het gebruik van elektrodes. Omdat CES de pijn zelfstandig kan reduceren is het moeilijk om te bepalen of een adequate perifere behandeling heeft plaatsgevonden wanneer CES tegelijkertijd wordt gebruikt. Bij ernstige of acute pijn is het soms best mogelijk om de AS-Trode electrodes voor langere tijd te gebruiken, zelfs 24/7 en CES één a twee keer daags toe te voegen.
21. Kun je de Alpha-Stim® gebruiken met magnetische therapie?
Nee. Elektrische en magnetische velden interfereren met elkaar. De magneten kunnen de Alpha-Stim golven aanpassen waardoor het ineffectief wordt.
22. Kun je de Alpha-Stim® M gebruiken voor auricular therapie?
Ja, als je hier bekend mee bent. De oorclips kunnen worden geplaatst op de gebieden die overeenkomen met het musculoskeletal systeem. Dit zal de pijn meestal binnen 30 seconden verminderen. We raden echter aan om de protocollen te volgen voor het beste en meest langdurende effect.
23. Welk percentage mensen heeft baat bij de behandeling voor angst, slapeloosheid, depressie en pijn?
Ongeveer 9 van de 10 mensen hebben significant baat bij de behandeling (93% is gebaseerd op data verkregen met vragenlijsten). Nog indrukwekkender zijn de resultaten die deze ruim 90% van de mensen heeft behaald. De ‘effect size’, ook wel het percentage verbetering, is enorm. Bij de meeste mensen nemen hun klachten voor minstens 50% af na slechts 3 weken gebruik. De meeste pijn- en angstpatiënten merken direct na de eerste behandeling effect.
24. Hoe lang houden de effecten verbetering aan?
De effecten zijn langdurig en cumulatief. 16 longitudinale onderzoeken laten effecten op de lange termijn zien. Afhankelijk van het probleem dat wordt behandeld kan het wel zo zijn dat de Alpha-Stim voor een langere periode gebruikt moet worden.
25. Helpt de Alpha-Stim® bij mijn sporttraining?
Veel professionele sportteams en universiteiten gebruiken de Alpha-Stim om de voordelen van hun trainingsprogramma’s te verbeteren en te versterken. Daarbij gebruiken ze het om pijn, verrekkingen, verstuikingen en onevenwichtigheden in de spieren te behandelen. Professionele atleten gebruiken de CES (oorclip) functie om zich beter te kunnen focussen op competitie.
26. Kan het mij helpen om mijn gevoelloze voeten weer te voelen?
Zowel hyperesthesia (overmatige gevoeligheid voor prikkels van de tastzin zoals pijn) als hypoesthesia (verminderde gevoeligheid voor prikkels van de tastzin) en paresthesie (tintelen) kunnen even goed behandeld worden met de Alpha-Stim® technologie. Voor sommige mensen kan gevoelloosheid echter meer nadelig effect hebben dan pijn.
27. Ik heb een vriend die graag van zijn antidepressiva af wil. Kan Alpha-Stim® technologie hem daarbij helpen?
Alpha-Stim® technologie zal een goed hulpmiddel zijn om de medicatie af te bouwen en te beëindigen. Dit moet echter altijd gebeuren onder medische supervisie. Sommige artsen waarvan de patiënten opgenomen zijn, kunnen adviseren om de medicatie direct te stoppen (zonder af te bouwen) en ondertussen elke dag de Alpha-Stim® technologie te gebruiken. Dit is echter gevaarlijk voor mensen die niet onder constante supervisie van een arts staan. Artsen adviseren mensen die niet zijn opgenomen, om stapsgewijs, om de 4 tot 5 dagen hun dosering te verlagen en zo uiteindelijk met hun medicatie te stoppen. Dit in combinatie met het gebruik van de Alpha-Stim® technologie. Het stoppen met de medicatie kan op deze wijze enkele weken tot maanden duren, maar uiteindelijk komt de patiënt daar waar hij komen wil op een veilige manier.
28. Volgende week ga ik op reis, kan ik dan mijn Alpha-Stim® meenemen? Is de röntgen apparatuur op de luchthaven schadelijk zijn voor mijn Alpha-Stim®? Moet ik het inchecken of kan ik het gewoon meenemen in mijn handbagage?
Röntgenstraling heeft geen invloed op de Alpha-Stim® technologie. U kunt het apparaat inchecken of in uw handbagage meenemen, gelang waar u het beste bij voelt.
29. Waarom kunnen oplaadbare batterijen niet gebruikt worden?
De afgifte van elektriciteit van oplaadbare batterijen is niet gelijkmatig. De golf vorm die geproduceerd wordt door de Alpha-Stim® technologie is zeer specifiek en ongelijkmatige afgifte kan het effect dus beïnvloeden. Omdat het apparaat over het algemeen niet gebruikt wordt voor langere perioden, zijn de kosten van het verbruik van batterijen laag. U kunt het beste hoge kwaliteit alkaline batterijen gebruiken.
30. Mijn beste vriend sluit de Alpha-Stim® aan op zijn hond omdat deze last heeft van zenuwen. Kan dat?
Sommige dierenartsen gebruiken Alpha-Stim® technologie bij dieren, met name paarden, honden en katten. Laat uw vriend contact opnemen met de dierenarts van zijn hond.
31. Is het normaal dat na het gebruik van de oorclippen mijn oren rood worden?
Elektrische stimulatie kan leiden tot irritatie van de huid. Die is meestal mild en trekt vanzelf weg. Dit gebeurt vaker bij een droge of gevoelige huid. Als het probleem zich blijft voordoen, raadpleeg dan een arts of zoek een alternatieve methode, zoals de zelfklevende zilveren AS -Trode™-elektroden. Deze kunt u plaatsen op de mastoideus (het gedeelte achter het oor waar bot onder zit) of u kunt die zelfs op uw schouders plakken. Ook hier kan de stimulatie echter zorgen voor een verwijding van het vasculaire systeem, waardoor de huid rood wordt.
32. Wordt de Alpha Stim vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De Alpha Stim wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien uw behandelend arts van mening is dat de Alpha Stim belangrijk is voor uw herstel kunt u een verzoek indienen bij uw verzekeraar tot vergoeding van de kosten. Daartoe gebruikt u een aanvraagformulier voor hulpmiddelen die u tezamen met een brief van uw arts naar uw verzekeraars stuurt. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot vergoeding. Het indienen van het verzoek is echter zeker geen garantie dat uw verzekeraar tot vergoeding zal overgaan. 
Achmea
CZ
Menzis
VGZ
Zorg en Zekerheid